Cum alegi vinul potrivit?


Un preparat culinar bun va fi pus intotdeauna in valoare de un vin potrivit. De aceea, pentru ca experienta sa fie una placuta, este important sa respectam compatibilitatile dintre vin si mancare. Regulile de baza sunt putine, asta insemnanad ca sunt usor de retinut si de respectat:


1. Culoarea – vinurile albe se asociaza cu preparatele din carne alba, iar vinurile rosii se asociaza cu preparatele din carne rosie.
2. Densitatea – continutul in alcool, concentratia aromelor si buchetului se asociaza cu gustul si savoarea preparatelor; mancarurile fine se servesc cu vinuri mai usoare, iar cele consistente cu vinuri mai puternice.
3. Aroma – in general se realizeaza un acord intre aromele preparatului culinar si cele ale vinului deoarece sunt putine persoane care apreciaza contrastul aromelor.
4. Asocierile regionale – pe cat posibil, incercati sa asociati un preparat culinar regional cu un vin specific.


In plus, este bine de stiut ca in cazul supelor, ciorbelor si borsurilor nu se recomanda vinuri, cu exceptia unor ciorbe concentrate din peste si crustacee, la care se pot servi vinuri albe seci.

Pentru preparatele care contin peste, stridii, melci sau crustacee sunt recomandate vinurile albe seci, spumoase usoare. Cu cat pestele este mai gras, cu atat vinul trebuie sa fie mai acid.

Se servesc vinuri albe seci sau demiseci si vinuri roze pentru aperitive.

Preparatele cu carne alba (vitel, miel si porc) si cele cu carne de pasare sunt compatibile cu vinurile rosii buchetoase, usoare si cu vinurile albe seci aurii. In privinta preparatelor din carne rosie (ovina si bovina), se recomanda servirea acestora impreuna cu vinuri de marca rosii, pline, generoase si puternice. Aceleasi recomandari merg si in cazul preparatelor cu vanat, cu precizarea ca vinurile delicate si elegante se potrivesc vanatului cu pene, iar cele pline pentru vanatul cu blana.

Branzeturile fermentate, de consistenta moale, se servesc impreuna cu vinuri rosii puternice de mare seva, iar cele de consistenta semidura, cu pete verzi in interior se servesc cu vinuri rosii usoare. Branza de oaie este potrivita pentru vinuri roze, pentru cele albe seci si cele rosii nesatioase, iar branza proaspata este foarte buna in combinatie cu vinurile albe si roze dulci.

Pentru deserturi si fructe se recomanda vinuri spumante, demidulci sau dulci natural, iar pentru cafea se recomanda vinars (distilat, invechit, de tip cognac).

Regula generala este ca daca la pregatirea unui preparat culinar s-a folosit un tip de vin, este de preferat ca acel vin sa se serveasca si la masa.

Doar sampania poate fi servita de la inceputul mesei pana la sfarsit!


Four Seasons Dorobanti va propune o selectie de vinuri
Inapoi la Blog



EXPERIENCE THE FLAVOURS OF LEBANON



Locatie Four SeasonsLOCATIE

Locatie Four Seasons DorobantiCalea Dorobantilor Nr.177, Bucuresti
Follow USFOLLOW USFollow Us

Four Seasons Dorobanti: Urmareste-ne pe Facebook Urmareste-ne pe Google Plus Twitter Four Seasons Youtube Four Seasons
Four Seasons Dorobanti
Fine Lebanese Cuisine
Four Seasons V. Lascar
G-DX5YZ1HB0T