Painea – elementul „vital” al bucatariei libaneze


Filosoful antic Pitagora spunea ca „Universul incepe cu paine”. Desi aceasta zicala pare a fi o afirmatie destul de exagerata, nu incape indoiala ca painea a avut intotdeauna un impact masiv asupra umanitatii, in diferite perioade. Au fost purtate numeroase razboaie in numele acesteia, au fost pornite si insufletite revolte din cauza pretului sau si, in aceeasi masura, trebuie mentionat faptul ca de-a lungul timpului, oamenii au reusit sa supravietuiasca pentru lungi perioade cu nimic altceva in afara de paine si apa.

Nicaieri in lume painea nu este mai importanta decat in Liban. Este o parte centrala a culturii libaneze si un element esential in mancarea traditionala libaneza, fiind nelipsita aproape de la orice masa. Painea este atat de importanta aici incat unii libanezi se refera la ea folosind cuvantul „eh” sau „esh”, care s-ar traduce prin „viata”.

In cultura libaneza, precum in majoritatea culturilor din intreaga lume, exista o insemnatate aparte pentru oferirea si savurarea painii cu sare. Daca in alte parti, painea si sarea sunt utilizate pentru a exprima osptalitatea, in Liban, painea si sarea sunt expresii ale unei aliante, simbolizand aproprierea dintre doua persoane. Faptul de a manca paine si sare cu un prieten este considerat creator al unei obligatii morale care impune recunostinta. Aceasta semnificatie este, de asemenea, exprimata prin zicala „Exista paine si sare intre noi” (بيننا خبز وملح).

In bucataria libaneza, painea este consumata cu aproape orice fel de mancare. Exista doua tipuri de paine libaneza – khub, care ar fi echivalentul pitei, si marqoua, care este o lipie foarte subtire. Painea libaneza poate acompania orice mezza, fie rece sau calda, precum homos, labneh sau falafel. In unele mezza, painea este deja inclusa, precum in shaorma, arais (de vita, de vita cu cascaval, de pui, de sujuk sau doar cu cascaval) sau rulouri cu diferite umpluturi. De asemenea, painea poate fi consumata si sub forma de crutoane, care sunt perfecte alaturi de o salata, ca de exemplu, salata Fatush, sau de o supa delicioasa de linte.

Pentru libanezi si pentru iubitorii bucatariei libaneze, viata nu ar mai fi la fel de frumoasa (si gustoasa, bineinteles) fara painea care desavarseste gustul oricarui preparat!



Paine la Four Seasons Bucuresti
Inapoi la Blog



EXPERIENCE THE FLAVOURS OF LEBANON



Locatie Four SeasonsLOCATIE

Locatie Four Seasons DorobantiCalea Dorobantilor Nr.177, Bucuresti
Follow USFOLLOW USFollow Us

Four Seasons Dorobanti: Urmareste-ne pe Facebook Urmareste-ne pe Google Plus Twitter Four Seasons Youtube Four Seasons
Four Seasons Dorobanti
Fine Lebanese Cuisine
Four Seasons V. Lascar
G-DX5YZ1HB0T